Danmark pressade Tre Kronor

(8045) Jesper Boqvist

Publicerad: 17 april 2019

Under onsdagen spelade Tre Kronor den första av två matcher på två dagar mot Danmark. Och danskarna skulle komma att pressa rejält. Men till slut gick Sverige segrande ur striden med 3–2 efter avgörande från Jonathan Andersson.

Förra veckan spelade Tre Kronor två hemmamatcher mot Norge i Nordic Cup. Båda matcherna slutade med seger efter framförallt defensivt bra insatser. Den här veckan laddar man istället upp i Danmark med två matcher mot vårt södra grannland, där den första spelades under onsdagskvällen.

Matchen skulle egentligen ha dragit igång 19.00 men fick skjutas upp en kvart på grund av att det danska laget fick trafikhinder på väg till Odense Isstadion, där 1 610 personer väntade på att se matchen.

När spelet väl sattes igång blev det en relativt jämn första period. Tre Kronor vann skottstatistiken med 8–7, och var också det lag som gjorde periodens enda mål. Med 12.18 på klockan klippte Dennis Rasmussen till på assist från Jonathan Andersson. Mathias Bromé, som tillkom i truppen efter matcherna mot Norge, stod för ett starkt jobb framför danske målvakten Sebastian Dahm.

Trots det stora favoritskapet och ledningsmålet från första perioden lyckades inte Tre Kronor accelerera vidare i matchen. Istället var det Danmark som skulle komma att sätta matchens andra mål. I slutet av den andra perioden klev Morten Poulsen fram, friställd efter en felstuds i sargen, och satte kvitteringspucken. Men när lagen såg ut att gå till pausvila i likaställning så fick Sverige ett kontringsläge som förvaltades på bästa sätt genom att Jesper Boqvist satte pucken i öppet mål. Även vid detta mål hade Mathias Bromé ett finger med i spelet, denna gång genom en andrahandsassist.

I den tredje perioden fortsatte lagen att följa varandra åt. Med halva perioden spelad satte nyblivne Malmö Redhawks spelaren Mattias Lassen 2–2 för Danmark. Fyra minuter senare fick Tre Kronor chansen i powerplay. Då dröjde det bara sju sekunder innan Jonathan Andersson återgav ledningen till Blågult. För assisten stod Lukas Bengtsson.

Mot slutet av matchen plockade Danmark ut sin målvakt, utan resultat. Tre Kronor segrade därmed med 3–2.